Maafushi – turistisaari paratiisimaisemissa

Aiemmassa postauksessani kerroin helmikuisen Malediivien matkani kuluista sekä taustoitin hieman miten päädyin valitsemaan matkakohteeksi Malediivit ja sieltä Maafushin saaren. Aiemmin olen tosiaan ajatellut että Malediiveilla on vain paikallisten asuttama ruuhkainen Malé ja loput saaret ovat enemmän tai vähemmän niitä paratiisimaisia resort-saaria. Miten väärä mielikuva minulla onkaan ollut!

Mikäli kaipaat lomaltasi luksusta tai silmänkantamattomiin jatkuvaa upeaa paratiisirantaa, jätä Maafushi suosiolla väliin. Jos taas haluat päästä tekemään retkiä kristallinkirkkaisiin vesiin edullisesti eikä sinua haittaa muut turistit ja elämisen äänet on Maafushi sinulle hyvä vaihtoehto.

Maafushi on paikallisten asuttama saari, missä on kokoonsa nähden paljon turisteja sekä jonkin verran palveluja tarjolla. Ei turisteja Maafushillakaan tungokseen asti ole (paitsi bikinirannalla), mutta ilmeisesti kuitenkin selvästi enemmän kuin muilla paikallissaarilla.

 

Miten Maafushille pääsee?

Nopein tapa on ottaa Malén kansainväliseltä lentokentältä pikavene joka menee suoraan saarelle. Itse en ollut varannut kyytiä etukäteen vaan lentokentällä kävelin infotiskille ja sieltä minut ohjattiin herran luo joka järjesti kyydin. Jouduin odottelemaan noin puolisen tuntia että seuraava lento oli laskeutunut ja sieltä iso ryhmä jo etukäteen venematkansa varanneita saapui samaan veneeseen. Satama on siis aivan lentokentässä kiinni, joten montaa askelta ei tarvi laukkujen kanssa ottaa kun oletkin jo veneessä. Matka Maafushille kestää speedboatilla puoli tuntia ja maksaa 25 USD.

Vaihtoehtoisesti voi mennä ensin paikallislautalla Malén saarelle, siellä siirtyä taksilla saaren toiselle laidalle Villingilin satamaan ja sieltä ottaa pikavene tai paikallinen lautta Maafushille. Ilmeisesti Villingilin satamasta lähtee kerran päivässä klo 15 julkisen liikenteen lautta Maafushille ja se olisi halvin vaihtoehto, mutta matka kestää noin 1,5 tuntia. Tästä matkustustavasta en kuitenkaan osaa sen enempää kertoa sillä itse en sitä hyödyntänyt. 

Tällainen kyltti komeilee satama-alueella vastaanottamassa tulijat saarelle
Saaren satama-alue

Saapuessani speedboatilla saarelle oli vastassani melkoinen yllätys. Satamassa jumputti musiikki kovalla ja satama-alue näytti mielestäni hieman keskeneräiseltä työmaalta. Ihmettelin minne oikein olen saapunut, eihän tämä ollut se paratiisisaari mihin kuvittelin tulleeni! Seuraavien päivien aikana tutustuin saareen ja opin huomaamaan kuinka suppea käsitys minulla olikaan ollut Malediivien saarista ja siitä millaisia paikallissaaret voivat olla.

 

Mitä palveluja saarella on?

Maafushilta löytyy useita pieniä kauppoja. Osassa myydään ruokatarvikkeita sekä esimerkiksi aurinkorasvoja ja muuta hyödyllistä pientarviketta. Osa kaupoista taas myy ns. turistikrääsää eli vaatteita, matkamuistoesineitä jne, mutta itse en edes jaksanut käydä katsomassa tuota valikoimaa. Toisilta turisteilta vain kuulin että matkamuistoilla oli melkoisen korkeat hintalaput.

Saarella pitäisi kuuleman mukaan olla yksi pankkiautomaatti, mutta sitä en ikinä onnistunut näkemään missään. Luottokortti toimi itselläni maksuvälineenä kaikkialla missä sitä kokeilin, mutta joissain paikoissa luki että mikäli maksaa luottokortilla veloitetaan siitä joku pieni ylimääräinen kulu. Ehdottomasti kannattaa varata siis myös käteistä mukaan ja itsekin pääsääntöisesti maksoin ostokseni käteisellä. Yhdysvaltojen dollareilla pärjää saarella mainiosti.

Ravintoloita Maafushilta löytyy ihan kiitettävästi. Osassa järjestetään iltaisin ruokailu buffet-tyylisesti (näissä ruoka oli kuitenkin yleensä kylmähköä eikä mitään järjettömän hyviä makuelämyksiä ollut tarjolla) ja osassa perinteisesti tilataan ruoka listalta. Suosittelen lämpimästi Mr. Octopus nimistä ravintolaa, missä kävin kahdesti ruokailemassa. Kyseessä ei todellakaan ole mikään viiden tähden ravintola, mutta kyseisessä ravintolassa sain koko lomani maukkaimmat ruoat! Ravintola sijaitsee pienellä “sivukujalla” enkä olisi itse varmaan edes löytänyt kyseistä paikkaa, mutta eräs turistipariskunta suositteli ravintolaa minulle.

Mr. Octopus ravintolassa söin lomani maukkaimmat ateriat
Tonnikalapihvi, ranskikset ja Coca Cola maksoivat Mr. Octopus ravintolassa noin 10€

Mikäli kaipaat lomalta muutakin kuin vain yhdellä saarella oloa ja haluat päästä retkille, onnistuu se loistavasti Maafushilta. Yksi Maafushin parhaimmista puolista onkin se, että siellä toimii useampi firma joka tarjoaa niin snorklaus- ja sukellusreissuja kuin päiväretkiä all inclusive -resort saarillekin. Koska palveluntarjoajia on useita mahdollistaa se sen että retkien hinnoista voi vähän tingata. Ja koska saarella on paljon turisteja niin joka päivä on mahdollista osallistua jollekin retkelle koska muitakin lähtijöitä löytyy aina. 

Hotelleja ja majoituksia on saarella kokoonsa nähden paljon, joten valinnanvaraa huoneen hinnan ja varustelutason suhteen riittää. Suosittelisin kuitenkin varaamaan majoituksen etukäteen (ainakin pahimpina turistikausina) sillä monet hotellit sisältävät kuitenkin vain muutamia huoneita eli täyttyvät nopeasti. Toki saarella on muutama isompikin hotelli aivan bikinirannan vieressä, mutta niissä sitten hintakin on huomattavasti korkeampi kuin muissa hotelleissa ja ainakin itse hotelleja etsiessäni en saanut enää niistäkään huonetta muutaman päivän varoitusajalla. 

Romantiikannälkäisille hienot illallispuitteet löytyvät Arena Beach Hotellin edustalta rantahietikolta

 

Missä Maafushilla kannattaa majoittua?

Koko saari on todella pieni, joten sinänsä sama missä päin saarta majoitut niin pääset kaikkialle kävellen max 15 minuutissa. Suurin osa hotelleista ja ravintoloista sijaitsee sataman ja bikinirannan välisellä alueella, toisin sanoen siis käänny satamaan tullessasi vasemmalle ja lähde kävelemään kohti saaren päätyä niin sillä välillä on tällä hetkellä suurin osa palveluista. Mikäli haluat kartalta etsiä missä bikiniranta sijaitsee, niin hyvänä apuna voi käyttää Arena Beach Hotellia joka on suoraan kyseisen rannan takana.

Bikinirantaa vastapäätä oleva pääty saaresta on vankilan rajattu alue. Kävin kertaalleen päiväsaikaan kävelemässä vankilan edustalla ja sen viereisillä kaduilla ja kyseinen pääty vaikutti hyvinkin rauhalliselta, mutta tosiaan kauppoja tai hotelleja siellä päädyssä ei juurikaan vielä ole.

Maafushin vankila löytyy saaren toisesta päädystä
Vankilan puoleinen pääty saaresta on hyvin rauhallista

Saaresta sataman puoleinen sivu on kehittyneempi, vastaranta on vielä hyvin hiljainen eikä siellä ole juuri mitään. Saarta ympäri kävellessäni huomasin myös surukseni ettei jätehuolto saarella pelaa kunnolla, vaan ainakin osa roskista on käyty kippaamassa satamasta vastakkaiselle puolelle saarta.

Maafushin viereen ollaan nyt aloitettu rakentamaan uutta saarta joka tullaan yhdistämään Maafushiin sillalla. Tietoa siitä milloin saari tai silta olisi tarkoitus saada valmiiksi minulla ei ole. Yksi saarella asuvista turistioppaista kertoi että lisäsaarta on ruvettu rakentamaan koska turistit eivät enää meinaa mahtua saaren nykyiselle bikinirannalle ja lisää tilaa tarvitaan… Toisaalta tämä kuulosti itsestäni hullulta koska tosiaan toinen puoli saaresta on vielä aivan hiljainen ja sinne olisi mielestäni tilaa tehdä uusikin ranta.

Malediivien kurja puoli – jätehuolto ei ole kunnossa. Lisäksi taustalla näkyy Maafushin viereen rakentuva saari.

 

Millaisia rantoja Maafushilla on?

Mikäli haaveenasi on valkea hiekka ja turkoosi meri, täyttyvät toiveesi Maafushilla. Saarella on kaksi pientä bikinirantaa aivan vieri vieressä. Valitettavasti nämä eivät kuitenkaan vastanneet sitä mielikuvaa mikä ainakin itselläni oli kun kuvittelin hiekkarannan Malediiveilla. Suurin syy tähän oli turistien paljous. Päiväsaikaan nämä rannat olivatkin ihan ammuttu täyteen turisteja ja vedessäkin tuntui välillä olevan hieman ruuhkaa.

Bikinirannan vieressä on vesiurheiluranta, jossa pääsee harrastamaan vetovarjoilua, banaaniveneitä, vesihiihtoa sekä ajamaan vesiskoottereilla jne. Tosin en koko saarella oloni aikana nähnyt ketään harrastamassa näitä aktiviteetteja (itse asiassa kyseinen ranta oli koko ajan aivan autio) ja tällä rannalla tulee olla muslimien sääntöjen mukaan pukeutunut. Juttelin yhden turistipariskunnan kanssa jotka olivat lähteneet snorklaamaan ihan tuosta rannasta ja kiertäneet sekä vesiurheilurannan että bikinirannan rantaviivaa ja olivat siinäkin jo nähneet pienen hain, rauskun ja paljon värikkäitä kaloja… Ei siis ole pakko lähteä kauas avomerelle snorklaamaan.

Kaiken kaikkiaan sanoisin ettei Maafushin rannat ole varmasti Malediivien parhaimmistoa, mutta toisaalta mikäli haluaa vain maata rannalla  ja uida turkoosissa vedessä niin se ehdottomasti onnistuu täälläkin. Saaren rannat eivät missään nimessä ole huonoja, ehkä sitä itsellä vain on jo niin kovat odotukset monen kohteen suhteen että aina odotukset eivät täysin täyty.

Maafushin bikinirannat sijaitsevat aivan Arena Beach Hotellin edustalla
Maafushiltakin löytyy turkoosia vettä ja valkea hiekkaranta
Saarelta löytyy sekä bikiniranta että yleinen ranta missä on vesiurheilumahdollisuuksia

 

Miten saarella tulee pukeutua?

Itse stressasin hieman etukäteen pukeutumista Malediiveilla. Mikäli olet menossa all inclusive resort-saarille, saa niissä turistit pukeutua lähestulkoon kuinka haluavat. Toisin on kuitenkin näillä paikallisten asuttamilla saarilla. Paikalliset ovat muslimeja ja pukeutumisen tulee olla sen mukaista. Toisin sanoen naisilla tulisi olla aina olkapäät ja polvet peitettyinä – myös yleisillä uimarannoilla, missä on ihan laitettu ohjekylttejä aiheesta! Erikseen on sitten merkitty bikinirannat missä saa luvan kanssa olla vähemmissä vaatteissa.

Itse olen tottunut pitämään helteillä toppeja ja esimerkiksi lyhyehköjä shortseja joten kotimaassa pakkaaminen tuotti hieman päänvaivaa. Maafushi on kuitenkin hyvin rento paikallissaareksi ja siellä näki jonkin verran turisteja hyvinkin niukoissa vaatteissa. En myöskään huomannut että paikalliset olisivat heitä kovin pahalla silmällä katsoneet. Jos menin hotellilta suoraan rannalle saatoin laittaa päälleni shortsit ja vaikka t-paidan, mutta aina syömään mennessä tai vaikka saarta kiertäessä pyrin pukeutumaan tarpeeksi peittävästi.

Saarella oli näkyvissä yleiset pukeutumisohjeet

 

Suosittelenko Maafushia muille?

Kyllä ja en. Yksin matkustavalle se on hyvä kohde, sillä siellä on paljon muitakin turisteja ja erityisesti retkillä tutustuu helposti muihin ihmisiin. Monena iltana sainkin illallisseuraa saarella tai retkillä tapaamistani muista turisteista. Ja kuten jo aiemmin mainitsin, niin erilaisten retkien valikoima on Maafushilla hyvä joten niitä tekevälle saari on hyvä tukikohta. Saarelta löytyy myös hotelleja monelle eri budjetille, joten sekä parempaa huonetta etsivälle että budjettimatkaajalle löytyy taatusti sopiva vaihtoehto. Lisäksi Maafushi sijaitsee vain lyhyen matkan päässä lentokentästä, joten mikäli kohteessa ei ehdi olla kauaa on Maafushi sijaintinsa puolesta hyvä vaihtoehto. 

Mikäli kuitenkin kaipaat rauhallista ympäristöä, kenties lähes tyhjää rantaa, niin suosittelen valitsemaan jonkun muun saaren. Maafushi ei ole mikään “rauhan tyyssija” vaan jatkuvasti jossain päin saarta kuuluu rakennusääniä kun hotelleja rakennetaan lisää. Ja tietysti suuri turistimäärä myös ruuhkauttaa bikinirannat. 

Kaiken kaikkiaan itse kuitenkin viihdyin Maafushilla ja lähtöpäivänä harmittelinkin ettei minulla ollut aikaa viettää saarella vielä paria lisäpäivää.

Auringonlaskun aikaan oli ihana kävellä saaren rannoilla

Kirjoittaja

tyttitravels@gmail.com

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *